HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

A siket kultura kutatasa, avagy hogyan bamuljunk tatott szajjal

2012.01.15. 06:35 :: aslancsi

Penteken talalkoztam Daviddel, alig vartam, hogy elmeseljek neki mindent ami a suliban tortent. Kivancsi voltam ismeri e az uj jelnyelv tanaromat, mit szol az uj konyveimhez es ahhoz, hogy tantargyi kovetelmeny, hogy siketekkel kell fotozkodnom. Megmutattam neki a listat a rendezvenyek helyszinerol amik kozul valaszthatok. Ezek altalaban hetente megrendezesre kerulo siket klubbok kavezokban, ettermekben, barokban. Mondta, hogy ezeknek a szinvonala az utobbi idoben igencsak leromlott, es o szemely szerint nem szeret jarni egyik helyre sem ezek kozul. Aztan rabokott az egyikre, es mondta, hogy oda rendszeresen jart, nagyon klassz volt, de - es most jon a LEGFELELMETESEBB - a siketeknek elege lett abbol, hogy egyre tobb hallo jar oda bameszkodni. Foleg olyanok, akik elvegeztek vagy eppen csak elkezdtek jarni egy alapfoku jelnyelvi tanfolyamra, tehat nagyjabol a nevuket tudjak eljelelni es megkerdezni, hogy 'Hogy vagy?', de a valaszt, ami jelnyelven erkezik, azt mar bizony nem mindig ertik. Eleinte toleraltak oket, mert tudtak, hogy feladatul kaptak ezek a tanulok, hogy gyakoroljanak, szoval turelmesen vegigvartak amig ledaktilozza mindenki a mondanivalojat, de a siketek nyilvan azert mentek oda, hogy egy faraszto nap utan egy kicsit beszelgessenek a barataikkal, lazitsanak. Amikor hetrol-hetre egyre tobben erkeztek, es mindig ujak, (Mert nem jellemzo, hogy utana visszaternek ezek a kezdok, bemutatjak a fejlodesuket es esetleg mar tudnak kommunikalni.) akkor belefaradtak. Szoval szinte mar nincsenek is siket resztvevok azon a rendezvenyen, es David szerint ez varhato lassan a tobbinel is...

Ezt a kepet uj konyvemben talaltam, csak ma lapoztam bele, mert annyira ijesztonek tunt ez a 700 valahany oldal, de nagyon erdekes dolgokat olvastam benne, szoval majd mutatok meg belole. Ennel a fejezetnel pont azt vitatja, hogy ajanlott e halloknak irni a siket kulturarol, es hogy hol van a hatar. Nyilvan sok helyzetben egy-egy kivulallo mas szemszogbol tud tekinteni a dolgokra es erdekes osszefuggesekre tud ravilagitani, de sokszor en eroltetnek erzem azokat a szakemberek altal keszitett elemzeseket, amiket ok okoskodnak ossze. Gondolok itt peldaul olyan antropologusokra, akik arra nem veszik a faradsagot, hogy a kutatott csoport nyelvet megtanuljak alaposan, de allitjak, hogy ok aztan meg a siketeknel is tobbet tudnak a siket kulturarol. Termeszetesen a vilagert sem szeretnek szemelyeskedni, csak ugy eszembe jutott...;>

Jut eszembe meg azt meselte David, hogy par hete nyilt egy etterem San Franciscoban, ahol siket a tulaj, -es most KAPASZKODJATOK MEG- valamint az osszes alkalmazott is siket. Azt mondja, hogy mindig telthaz van, nagyon nepszeru, aztan hirtelen ramnez mielott barmit is mondtam volna:

- Igen, jol gondolod telefonon nem lehet asztalt foglalni! :>

Elkepzelem, ahogy beteved egy-egy turista is es probal etelhez jutni. Nagyon kivancsi vagyok, hogy milyen lehet a hangulata a helynek, biztos varazslatos, szoval valamelyik nap majd elmegyunk Janival.

Ket het mulva kezdodik Fremontban a siket kosarlabda csapatok versenye, szoval ott is ott leszek, es majd beszamolok, mert latom a kommentekbol (Amiket ezuton is nagyon koszonok.), es a blog statisztikajabol, hogy erdekel titeket, hogy miumiujsag Kaliforniaban. :>

5 komment

Címkék: jelnyelv asl amerikai jelnyelv jelnyelvi tolmács jelnyelvi tanfolyam siket kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlanulangyali.blog.hu/api/trackback/id/tr903547782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aviik 2012.01.15. 09:36:36

Hogy kezdtél el a siketekkel foglalkozni? Volt valami családi, baráti érintettség vagy csak úgy spontán elkezdett érdekelni? Amúgy szerintem nagyon érdekes dolog ez, jó lenne, ha mindenki tudna néhány alap szót, mondatot ezen a nyelven. Én egyedül annyit tudtam régen elmutogatni, hogy "szeretlek" - mi mást? :))) - de már arra sem emlékszem :(

finnamoni 2012.01.15. 10:44:58

várom a kövit! ;) pusszAncs :)

Mosbius Design 2012.01.15. 17:53:26

A végére egy konkrét kis elemzés is összejön majd: különbségek a két rendszer között... :)
A kedvencem a "Termeszetesen a vilagert sem szeretnek szemelyeskedni, csak ugy eszembe jutott."
Drukkolok, hogy itthon is legyen jó oktatása, képzése a hallássérülteknek és lehessenek hasonló lehetőségeik, mint CA-ban.
Kösz, hogy írsz az élményeidről, jó olvasni!

aslancsi 2012.01.16. 00:13:13

Hosszu sztori roviden: 6-7 eve kb., amikor a Millenaris Parkban dolgoztam, bekoltozott hozzank az Ability Park, es akkor lattam eletemben eloszor siketeket jelelni. Kivancsi voltam, hogy mirol beszelnek, szoval toluk kezdtem el tanulgatni, aztan tanfolyamra jartam a Hallatlan Alapitvanyhoz, majd tolmacskepzore a Barczira. A tobbirol meg mar olvashattal a blogban...:> Nagyon koszi a kommenteket, orulok, hogy tetszik!

nagykati77 2012.01.17. 13:46:00

Örülök,hogy megírtad az élményedet és beszélgetésedet David-dal.
A klubos történet,ahogyan a hallókhoz állnak meglep meg nem is.Meglep,mert azt hittem,hogy az "amerikai"siketek nyitottabbak,felvilágosultabbak...szóval teljesen befogadóan állnak a tanulóhoz.Nem lep meg,mert anyu szinte ugyanígy ,ugyan ezeket mesélte el az itthon siketek élményeiről.
pfff...antropológusok....sajnos a tolm.képzőbe is rengetek,olyat hallottam,amitől égnek állt a hajam,mert köztük élve teljesen mások a tapasztalataim.Sőt meséltem egy-két dolgot arról,amit ott hallottam siketnek ,vagy ki voltak akadva vagy annyit mondtak,hogy mi szerepet veszünk fel,ha nem szeretnék a valóságot láttatni valakivel.Persze,ez nem minden siketre igaz,csak akikkel én beszélgettem és véleményt nyilvánítottak.

Még egyszer köszi,hogy az élményeidet olvashatom. puszi
süti beállítások módosítása