HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

Terhesség, szülés, gyereknevelés Kaliforniában 1.

2012.12.06. 18:42 :: aslancsi

Tobben kertetek, hogy irjak beszamolot az itteni terhesgondozasrol, szulesrol es az elmenyeimrol, valamint, hogy mennyiben mas itt minden mint otthon. Gondoltam megprobalok ekezetekkel irni, hogy elvezhetobb legyen az olvasasa szamotokra. Egeszen a cimig jutottam es rajottem, hogy ugy kb. ketszer annyi ideig tartana a gepeles es hat nem sok idom van ket etetes/pelenkacsere/jatek kozott. Az mar biztos, hogy tobb reszbol fog allni, keptelenseg lenne egy posztba suriteni mindent. Nananaaah, csak elkezdeni nehez...de most!

Januarban dontottuk el, hogy talan keszen allunk arra, hogy szulok legyunk. En ereztem, hogy dehogy allok keszen, csak meg regen volt egy ilyen vagyam, hogy 30 eves korom elott szeretnek gyereket, es rajottem, hogy novemberben 30 leszek, szoval vagy ebben a honapban teherbe esek, vagy mar 30-as anyuka leszek, ami persze nem gond egyaltalan, hiszen anyum engem is 30 evesen szult (noveremet 25 evesen) es nem szamit a kor egyaltalan. De megsem ez volt ami lenduletet adott, hanem pont januarban mentem a szokasos eves nogyogyaszati vizsgalatra. Es akkor most egy kis kitero a kaliforniai orvosi ellatasrol: Itt minden korhaz magan korhaz, attol fugg, hogy melyik korhazhoz tartozol, hogy milyen a biztositasod. Mi a Kaiser Permanente nevu korhazhoz tartozunk ami eleg jo hirunek szamit. Ossze se lehet hasonlitani az otthoni nogyogyaszati vizsgalattal az ittenit. Otthon a MAV korhazba jartam aztan kesobb parszor a Csengery utcai rendelobe, de olyan kiszolgaltatottnak es kellemetlennek ereztem azt a szokasos eves vizsgalatot, es mindig igyekeztem huzni, hogy minel kesobb kelljen mennem. Itt nincs hosszas varakozas, rovid se. Amikorra szol az idopontod be is hivnak, aztan bekiser a nover egy kis szobaba, megmeri a sulyodat, vernyomasodat. (Ezt minden alkalommal elvegzik, barmilyen vizsgalatra mesz, barmelyik osztalyra. Van a Kaisernek egy online rendszere, ahova feltoltenek minden adatot a sajat oldaladra es ezeket barmikor vissza tudod keresni. Peldaul a vervetelek eredmenyeit is itt lehet megnezni mar par oraval a ver levetele utan.) Es miutan vegzett a nover kimegy es hagy idod, hogy felvedd az odakeszitett kis haloinget, elhelyezkedj az agyon es meg plusz egy kek kendot is odaterits a terdedre. Mire ezzel vegzel jon is a doki, es nem erzed azt, hogy mar a szoba masik feleben ott toporog valaki egy szal bugyiban. Szoval ezen a bizonyos januari vizsgalaton kerdezte a dokim, hogy nem tervezunk e gyereket, mondtam, hogy de de. Erre nagyon furan es hatarozottan nezett ram, hogy akkor mire varunk, hiszen makk egeszseges vagyok. Ez a "mire varunk?" csengett a fulemben sokaig. No persze nem olyan sokaig, mert masnap peteeresem volt, gondoltam adjuk meg az eselyt, ha meg szeretne foganni itt valaki. :) Teltek a napok es mindig ott motoszkalt a fejemben, hogy vajon van e bennem mar egy kis elet, de aztan ah, tuti nem igy mukodik ez, hogy elsore osszejon. En februar 14-ig (franya amerikanizacio elkapott minket is...:D) szerettem volna varni a tesztre pisilessel, de Jani nem birt varni es hamarabb vett egyet hazafele. Az volt rairva, hogy rapisiles utan par perc mulva lathatova valik az 1 vagy 2 csik. Gondoltam akkor siman kislattyogok a nappaliba es egyutt megnezzuk, de mire csak pislogtam egyet mar ott viritott mind a ket vastag csik. Azt hiszem itt ijedtem meg eloszor, hogy mit is muveltunk. :)

Irtam az orvosomnak emailt, mert a Kaiser oldalan -amirol mar elobb meseltem- van egy belso levelezesi rendszer, ahol a dokid koteles 24 oran belul valaszolni, tud receptet is felirni es ki is kuldik ingyen postan. Szoval szerintem o sem hitte el, hogy par hete szolt ram, hogy mire varunk es tenyleg nem vesztegettuk az idonkent. Mivel problemamentes, csodas 9 honapunk volt, csak ezek voltak a kotelezo vizsgalatok:

8 hetes vizsgalat: Ultrahanggal megneztuk, hogy tenyleg ott van a kis bebi, aki 20.7mm. :) Kaptunk egy kepet es rengeteg tanacsot, hogy mit szabad, mit nem szabad, mire kell figyelni.baby.JPG14 hetes vizsgalat: Itt csak a szivhangot hallgattuk meg, nem volt ultrahang. Van a Kaisernek egy sajat kis kiadvanya, amolyan terhesseg hetrol-hetre magazin, minden alkalommal megkaptuk az aktualis rank vonatkozo szamat. Kaptunk egy listat is a korhazban levo oktatasokrol, a tobbsege ingyenes volt es nehany fizetos. Mi az osszesre elmentunk, (szulesre felkeszito, ujszulott gondozas, szoptatas, tippek/technikak termeszetes uton valo szuleshez, stb.) A szulesre felkesziton ott ultunk egyutt 6-8 masik parral, gyakoroltunk kulonbozo legzestechnikakat, Jani megtanulta hol es hogyan kell masszazsolni vajudas kozben. Az ujszulott gondozasos oktatason minden parnak volt egy eletnagysagu jatek babaja, azon kellett kiprobalni mindent. Az osszes olyan szorakoztato es hasznos volt, az egyiket egy nagyon jo arc fekete no tartotta, aki kozben enekelt (Ah push it, Salt-N-Pepa ;>) ha epp ahhoz volt kedve, es egy pillanat alatt elrepult az egesz nap.

19 hetes vizsgalat: Itt nem az orvosomhoz kellett mennunk, hanem ez volt a genetikai vizsgalat, ahol nem csak a nemet tudtuk meg (kislany! :>), hanem mindenfelet mericskelt es szamolgatott egy masik orvos. Itt mar teljesen kisbaba formaja volt, szopizta az ujjat es asitozott is. Mondta az orvos, hogy a combjai nagyon hosszuak, es picit a feje is nagyobb, mint amekkorat ok saccolnak egy 19 hetes bebinek, szoval par nappal elorebb hoztak a kiirt napomat. (okt.18.)  A vizsgalat utan a sajat orvosom kuldott egy emailt az eredmenyekkel es hogy minden rendben van, szepen fejlodik.baby20w.JPG

24 hetes vizsgalat: Itt is a szivhangjat hallgattuk meg, es megmerte a hasamat, valamint beutalt terheleses cukorszint meresre. A vervizsgalatra nem kellett ehgyomorra menni, hanem reggeli utan kellett meginnom 2dl narancsizu cukros szirupot. Majdnem kihanytam, de szoltak, hogy semmi baj, de akkor ujra kell innom egy masikat, szoval inkabb visszanyeltem. Delutan mar online neztem meg az eredmenyemet, ami normalis lett, szoval meg is unnepeltem egy vagy ket csokis fankkal. :D

A 30. het korul voltunk egy 3D-s ultrahangon, amit nem a korhazban csinaltak, hanem rengeteg vallalkozas van itt a kornyeken, kivalsztottunk egyet es elmentunk. Ajanlottak, hogy vegyunk plus macit, amibe beleteszik azt a kis keszuleket, ami rogzitette a babank szivhangjat...nem vettunk. Amugy a bebi aludt majdnem vegig es a laba a fejenel volt, igazi yoga-bebi. (Amugy vegig yogaztam, meg szules elott 3 nappal is, valoszinuleg ez segitett, hogy nem hiztam oriasira a rengeteg csokis fanktol.:D)

BABY GIRL_12.JPG

27 hetes-32 hetes-37 hetes-38 hetes: Ezeken a vizsgalatokon mindig csak a szivhangot hallgattuk meg, illetve a hasamat merte es tapogatta ki a doki, hogy megfordult e mar, mert sokaig faros volt a bebi. Aztan a 37 hetesen mar a feje volt lent, ezt megneztuk ultrahangon, es mar itt latszottak a kis kormei a kezen. A 32 hetesen kellett leadni az ugynevezett Birth Plan-t, amit par hettel ezelott kaptunk es toltottunk ki. Felteszem azt is hatha valakit erdekel, nem tudom otthon van e ilyen, de sztem jo otlet nagyon. Peldaul nekem benne volt, hogy nem akarok az agyban fekudni vegig a vajudas alatt ha nem muszaj, a kinyomast sem a hatamon fekve szeretnem csinalni, a koldokzsinort akkor vagja el Jani ha mar nem pulzal, egybol tegyek ram es legyen ott 2 oran at mielott megfurdetik,  ne ajanlgassak az epiduralt a noverek, ha szuksegem van ra, akkor majd szolok. (Ez ritka egy olyan orszagban, ahol szinte mindenki epiduralis erzestelenitessel szul, itt a Kaiserben a statisztikai adat 89%. A csaszar aranya itt viszonylag alacsony, de inkabb nem is irom, hogy mennyi ugyanez Los Angelesben, ahol ugyebar az osszes celeb programozott csaszarral szul...)

birthplan.jpg(Huh ez eleg picinek latszik, de ha jobb eger gomb, view image-re kattintasz, akkor egesz jol olvashato.)

A 38 hetes vizsgalaton viccesen mondta a dokim, hogy kovetkezo heten vasarnap ugyeletes lesz, szoval ha nala akarok szulni, akkor beszeljem meg a bebivel, hogy bujjon ki. Mert itt a Kaisernel az a szokas, hogy annal szulsz aki epp ugyeletes, nem hivjak be az orvosodat. Utolag tapasztaltam, amit sokan mondtak is, hogy ugyis foleg a noverek vegzik a munka nagy reszet, nomeg te! az orvos meg csak akkor jon ha komplikacio van, vagy ha mar latszik a gyerek feje/haja, ami nalam tortent. :> Node ez mar egy kovetkezo bejegyzes lesz, hogy hogyan zajlott a szules, annyit azert elarulok, hogy a bebi hallotta, amit dr. Karrie Muprhy az orvosom mondott es igenis kipukkasztotta a magzatburkot itthon azon a bizonyos vasarnapon...folyt.kov. hamarosan!

2 komment

Címkék: amerika kalifornia terhesség szülés ultrahang

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlanulangyali.blog.hu/api/trackback/id/tr954949592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katica77 2012.12.06. 19:50:27

A szülést 99% mi és a szülésznő vezettük le a dokim,akkor jött be mikor már kint volt a feje:-)

aslancsi 2012.12.06. 19:52:50

Igen, igen igy van ez. :> Ezert nem is ertem en ezt a valasztott orvos, meg behivjuk a dokidat az ejszaka kozepen dolgot...
süti beállítások módosítása