HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

Hogyan kezdjem el jelnyelvre tanítani a babámat

2014.03.30. 20:36 :: aslancsi

Krokodik könnyek, pirosodó fej, csak sír, csak sír a kisbabám. Pedig most etetettem meg, a pelusa is tiszta, nemrég ébredt fel, nem lehet már megint álmos. Biztos a foga jön, vagy talán melege van, ahh tuti fázik...Szerintem minden anyukának ismerős ez tippelgetős játék, ami néha nagyon kimerítő tud lenni, főleg a rengeteg át nem aludt éjszaka után.

A babák már pár hónaJaninatej.jpgpos korukban is sokkal okosabbak mint azt mi gondoljuk, rengeteg mondanivalójuk van, csak még nem tartanak a beszédfejlődesük azon szakaszában, hogy képesek lennének ezt szavakba önteni. Viszont a szem/kéz koordinációjuk már olyan szinten van, ami alkalmassá teszi őket különböző jelnyelvi elemek kivitelezésére. Körülbelül 6 hónapos korukra már olyan fejlett a memóriájuk, hogy össze tudják kapcsolni a jelet az adott tárggyal/cselekvéssel. Már 5 hónapos korban elkezdhetjük az első jeleket bevezetni. (Lehet használni az amerikai jelnyelv jeleit, vagy a magyar jelnyelv jeleit és remekül működhetnek a leegyszerűsített úgynevezett "baba jelek" is. Az én véleményem, ha meg van a lehetőségünk, akkor miért ne tanítsunk gyermekünknek egy gyönyörű nyelvet, amit a kesöbbiekben is használhat, fejlesztheti tovább jelkincsét, míg a "baba jelekkel' nem biztos, hogy képes lenne egy párbeszédre a siket szomszédjával.) Az első 8 hónapban azt ajánlom, hogy csak maximum 5 jelet használjunk, és ezeket mélyitsük el.

 

Első jel: TEJ (amerika - magyar)

Minden alkalommal közvetlenül szoptatás (vagy cumisüvegeztetés) előtt jeleljük a TEJ jelet (mondjuk is közben) és aztán rögtön adjuk is oda neki. Pér hétig úgy tünhet, hogy tudomást sem vesz róla, hogy mi ott "kalimpálunk", aztán pár hétig csak meredten bámulja a kezünket, de 1-2 hónap után könnybelábadt szemmel fogjuk tudomásul venni -amikor éppen nem is számitunk rá-, hogy a mi kisbabánk bizony valami hasonlót csinál a kezével, mint amit mi mutattunk neki hónapokon át etetés előtt. Ekkor rögtön etessük meg, hozzuk a tudtára, hogy bizony megértettük őt. Olyan leírhatatlan boldogság és harmónia lesz úrra rajtatok, alig várod majd, hogy tanítsd neki a többi jelet is.

Második jel: MÉG (amerikai - magyar)

Itt a magyar jelnél értelemszerűen a kér jelét egyelőre nem tanítjuk. Szoptatásnál ha befejeztük az egyik oldalt mielőtt áttennénk a másik oldalra jeleljük neki a MÉG jelét (mondjuk is közben, hogy "kérsz még") és közvetlenül utána azonnal adjunk is neki még. Cumisüvegnél ha elfogyott vagy csak éppen a felénél megböfiztetjük, akkor mielőtt visszaadnánk neki, jeleljük és mondjuk közvetlenül előtte. A hozzátáplálás elkezdése után ez az a jel, amit a leggyorsabban megtanulnak a babák. Csak egy kanállal adjunk neki, majd kérdezzük meg, hogy kér e még, jeleljük közben a jelet és rögtön adjuk a következő falatot. Kicsit késöbb várhatunk is picit a két falat között, hátha jeleli, de természetesen nem eröltetjük/éheztetjük a gyereket, hamarabb vissza fog jelelni, mint gondolnánk.

Harmadik jel: BEFEJEZTÜK/KÉSZ (amerikai - magyar)

Ezt a jelet bevezethetjük a pelenkacsere végén, mivel amikor már át tudnak fordulni a babák, izegnek-mozognak és alig várják, hogy befejeződjön ez a "tortúra" és mehessenek vissza a felfedező útjukra, várni fogják ezt a jelet. Én egy pár másodperccel hamarabb szoktam jelelni, mint mielőtt igazából befejeztem volna, így ez elvonja a figyelmét, elgondolkozik rajta és azalatt én ténylegesen be is tudom fejezni, ő pedig mozdulatlan. Használjuk ezt a jelet az etetés végén (itt tényleg vegyük el az ételt a jel bemutatása után), a fürdetés, játékidő végén is.

Negyedik jel: APA (amerikai - magyar)

Délután 5 óra körül már számoljuk vissza a perceket és alig várjuk, hogy forduljon az a kulcs a zárban és apa végre hazaérjen a munkából. Amikor mi már halljuk, hogy jön apa, akkor jeleljük (mondjuk is) neki és amint belép mutassunk is rá. Amikor apa dolgozni indul, akkor egy körübelül 6 hónapos baba már tud integetni neki, ha már erre képes, akkor az apa jelét is jelelni tudja a kis kezeivel.

Ötödik jel: ANYA (amerikai - magyar)

A babák általában elöbb mondják, hogy apa mint anya és ez nem azért van, mert őket jobban szeretik, hanem egyszerűen könnyebb kimondani. Ez a jellel is így van. (Mármint az amerikainal, ahol egyszerűbb a homlokunkhoz tenni a nyitott tenyerünket, mint az álunkhoz levinni.) Mielött felemeljük, miközben ringatjuk jeleljük neki, hogy anya itt van vele.

Janinaalma.JPGHa most valaki ezt olvassa és azon töpreng, hogy bárcsak elkezdte volna a babájával, aki már elmúlt egy éves, de még nem beszél, nekik a jó hírem: Sosem túl késő elkezdeni! Sőt, a dackorszakban remek segítség, és bizonyítottan csökkenti a hisztik számát. (Tudja majd közölni ha álmos, ha banán helyett sajtot kér, ha csak a plüss nyusziját szeretné ölelgetni vagy éppen a játszótérre vágyik.) Valamint hamarabb lehet velük sikerelményünk, mivel szinte pár nap alatt meg tudják tanulni és visszajelelnek nekünk.

 

 

 

A következő posztban írok arról, hogyan kezdjük el a jelnyelv tanítását nagyobb babákkal. Addig is jó böngészést a két linken, írjatok kommentet, ha van valami kérdésetek és szívesen válaszolok.

 

1 komment

Címkék: jelnyelv hallatlan amerikai jelnyelv baba jelnyelv babajel

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlanulangyali.blog.hu/api/trackback/id/tr575885210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hirwennis 2016.07.18. 17:25:18

Kedves aslancsi!

Nagyon tetszik a bejegyzésed! :-) Lesz folytatás is?

A jeleket érdemes egyszerre elkezdeni a babával, vagy egyszerre csak eggyel ismertessük meg?

5 hónapos kor előtt van értelme elkezdeni mutatni a jeleket?
süti beállítások módosítása