HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

Babajelnyelv

2014.03.27. 08:09 :: aslancsi

A babák kúsznak mielőtt járni tudnának és jelelnek mielőtt képesek lennének beszélni.

Pár hete hallottam először a fenti mondatot és nagyon megragadt bennem, annyira igaz. Olyan hihetetlen, hogy még mindig vannak szülők, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel és nem kommunikálnak a gyermekükkel ily módon mielött beszélni tudna. Itt Amerikában az 1980as években Linda Arcedolo és Susan Goodwyn kidolgozott egy baba jelnyelvet, amit könnyen tudnak használni az 1 évnel fiatalabb gyermekek. Remekül működött és működik most is, de pár év elteltével Joseph Garcia tartott egy előadást, hogy miért ne tanítsuk gyermekünknek az ország hivatalos jelnyelvét. Nem sokkal bonyolultabbak a jelek és kesöbb is kamatoztatni tudja majd ezt a tudást és képes lesz kommunikálni siket emberekkel amerikai jelnyelven. (Ami amúgy a 4. legtöbbet használt nyelv Amerikában.) Nem terveztem, hogy komoly történeti áttekintést posztolok ide a blogomba, akit érdekel a téma a Google segítségével rengeteg információt talál, én inkább a személyes élmenyeinkről írok. Most olvastam vissza, hogy már tervezgettem foglalkozni a babajelnyelvvel 2012-ben is. Najó még egy érdekesség: Arcedolo és Goodwyn végeztek egy kíserletet 103 babával, akiknek hallók voltak a szüleik. Két csoportra osztották őket: egyik csoport, akikkel jeleltek; másik, akikkel nem. Végigkísértek az egész gyermekkorukat és tesztelték őket. A kutatás eredménye elképesztő lett: Azok a gyermekek, akik használták a jelnyelvet hamarabb kezdtek el beszélni, átlag 12 ponttal magasabb eredményt értek el az intelligencia teszten, választékosabb volt a szókincsük és nagyobb önbizalommal is rendelkeztek.

Janina most 17 honapos es mar rengeteg jelet tud, a heten kezde el hasznalni a "koszonom", "kerem", "szeretlek" jeleket. 8 honapos koraban kezdett jelelgetni es foleg a "tej/cici", "meg" volt a kedvenc es egyetlen. Fontos, hogy amikor tanitom a jelet akkor mondom is melle a szot. (Szoval semmikeppen nem hatraltatja a jeleles a beszedfejlodeset, mint azt sokan gondoljak.) Ami meg tuti modszer a gyors es eredmenyes tanitashoz, hogy egy-egy jel melle hangeffektet is adok, igy egy pillanat alatt megjegyzi. Az allatoknal egyertelmu a "miau, vauvau, roffroff", de en peldaul az esohoz vagy hideghez is adok "hangalafesteseket". Janina szinte soha nem hisztizik/sir, mindig a tudtunkra tudja adni, hogy mit szeretne es annyira boldog, amikor latja, hogy megertjuk. Mi tovabbra is csak magyarul beszelunk hozza, de az amerikai jelnyelvet hasznaljuk, amikor jelelunk. Mindenki mas angolul beszel vele es a jelek segitsegevel remekul ossze tudja kapcsolni a magyar szavakat az angol szavakkal. "Sajnos" egyre tobb angol szot hasznal, hiaba mondjuk a magyar megfelelojet, de majd mindent meg fogok tenni, hogy szepen beszeljen magyarul is. 

Az almom, hogy itt Kaliforniaban is jelnyelvi tolmacs legyek eleg elerhetetlennek tunik, bar most aprilis 7-en kezdodik majd az utolso felev a fosikolan, ahol az ASL-t tanulom, de a beszelt angolom szerintem sosem lesz olyan szinten, hogy teljes magabiztossaggal el tudjak vallalni egy komoly tolmacsolasi feladatot. Viszont egy kisebb alom karnyujtasnyira van, par hete jarok egy kepzesre es hamarosan babajelnyelv oktato lesz belolem. Itt a kornyezo kis varosokban telthazas babajelnyelv tanfolyamok vannak a korhazakban szuloknek, es jelnyelvi jatszocsoportok gyerekeknek muvelodesi hazakban, konyvtarakban. Szoval igeny van ra boven szerencsere.

Rengeteg videom van Janinarol ahogy jelel, de eddig csak egyet szerkesztettem meg es toltottem fel YouTube-ra.

 

Par nappal a feltoltes utan kaptam egy emailt, hogy a babysignlanguage.com weboldal szeretne felhasznalni a videomat az oldalukon es fizet szaz dollart. Azota leveleztunk es irtak, hogy keszitsek majd meg videokat, hogy latszodjon a fejlodes menete. Fogok! :>

 

aslabc.JPG

A kovetkezo tervem Janinaval az ABC tanulasa es jelelese, ami a kesobbiekben bizonyitottan segit majd a betuzesnel neki. A keze valoszilueg hamarabb fogja tudni, hogyan kell lebetuzni az adott szot. Keszitek majd errol is videokat es szivesen toltok fel "Hogyan tanitsam a babamnak a jelnyelvet" vagy vmi hasonlot, ha van ra igeny. Amugy otthon mennyire elterjed ez? Nem tul sok infot talaltam online. Irjatok, ha van valami tapasztalatotok es esetleg voltatok tanfolyamon.

Bonusz video:

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: siket jelnyelv asl amerikai jelnyelv jelnyelvi tolmács baba jelnyelv babajelnyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlanulangyali.blog.hu/api/trackback/id/tr775880583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása