HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

Tul jol keresnek a jelnyelvi tolmacsok?

2012.02.24. 04:39 :: aslancsi

Ma vettem eszre, hogy mar egy honapja nem irtam. Pedig ugy tunik mintha mult heten tettem volna fel a kerdest, hogy ki az amerikai jelnyelv tanarom siket magyar baratja. Azota feny derult ra, Koncz Mike-nak hivjak Fremontban lakik 50 ev koruli es egyutt jarnak templomba. Egyre tobb a feladat hetrol-hetre a suliban, angolon is es jelnyelven is. Az ASL-en minden oran kell jelelni a csoport elott egy tortenetet a megadott temaban. Mult heten peldaul a kedvenc amerikai elnokunkrol kellett. Majdnem mindenki az orok kedvenc Abraham Lincoln-t valasztotta, en Obamat. :>

Szoval a cimben levo kerdesre valaszolva itt Kaliforniaban igen. A konyvemben az egyik fejezetben azt elemzik, hogy a siket tanar aki tanitja a leendo jelnyelvi tolmacsokat orankent 5-15 dollart keres. A vegzett, regisztralt tolmacs pedig orankent 30-50 dollart. (A konyv 2005-os David szerint itt Kaliforniaban ennel tobbet is kapnak a tolmacsok.) Emiatt egyebkent eleg szigoru a rendszer, tenyleg csak regisztralt, profi tolmacsok dolgozhatnak. Ha barkit rajtakapnak, hogy nincs a rendszerben es ugy tolmacsol penzert, akkor a birosagra, vagy akar bortonbe is kerulhet. Valamint a siketek nagyon kritikusak, kimondottan nem szeretik a "Mom 'n' Pop" (siket szulok gyereke) tolmacsokat. Termeszetesen, ha elvegeztek a tolmacskepzot es bizonyitottak ratermettseguket, akkor semmi akadalya.

 

Az elso jelnyelv ora elejen a suliban bent volt egy tolmacs is, hogy a kulonbozo adminisztracios dolgok gordulekenyebben menjenek. Nagyon szuperul forditott hangra, annyira gyonyoru, szines-szagos mondatokkal fogalmazta meg Michael torteneteit. Aztan egyszer amint ecsetelte a szinteket, hogy mikor lephetunk tovabb a tolmacskepzore, akkor jelelte, hogy az bizony nagyon klassz szakma es dus gazdagok lehetunk. Erre a tolmacs kilepett a szerepebol es elmormolta az orra alatt, (persze ugyelve, hogy mindenki hallja) hogy ez nem  teljesen igy van. Ennel a pontnal egy hatalmasat esett a szememben a tolmacs, hogy nem tartotta meg a privat velemenyet maganak. Persze arra azert ugyelt, hogy a tanar ne vegye eszre a kis megjegyzeset.

Szoval a siketek tobbsege ugy gondolja, hogy tul vannak fizetve a jelnyelvi tolmacsok, de szerintem abba nem gondolnak bele, hogy ezt az orabert nem napi 8 oraval es heti 5 nappal kell beszorozni, hiszen a beosztasuk altalaban a megrendelesektol fugg. Bar itt Kaliforniaban szerintem meg a McDonald's alkalmazottai is tul vannak fizetve es nem tomegkozlekedessel jarnak am dolgozni. ;>

Vegre pentek, klassz hetveget mindenkinek!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kalifornia siket tolmács jelnyelv amerikai jelnyelv jelnyelvi tolmács siket kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlanulangyali.blog.hu/api/trackback/id/tr274190542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása