HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

Dr. Moreau szigete a fremonti siket iskolaban

2012.03.28. 17:57 :: aslancsi

Michael szinte minden oran ajanlotta ezt az eloadast, hogy aki teheti menjen el, mert o is dolgozott regen ebben a siket iskolaban, es nagyon jo a drama klubjuk, es nagyon tehetsegesek a gyerekek.

Ott kezdodott, hogy online megvettem a jegyet csutortokre, mert akkorra volt meghirdetve, hogy egyetemi igazolvannyal olcsobb. Aztan 10 perc mulva eszembe jutott, hogy aznap este van egy vizsgam angolbol, szoval nem tudok elmenni, at kene tetetni a jegyet pentekre. Volt ott egy telefonszam, fel is hivtam, de akkor meg nem jutott eszembe, amit David mondott regebben, hogy a suliban minden dolgozo is siket, szoval egy tolmacskozpontban csorgott, ahonnan automatikusan kapcsolnak ahhoz, akivel beszelni szeretnek es o videon latja a tolmacsot, aki engem fordit. Ezek a tolmacsok altalaban nem ismerik az ugyfeleket szemelyesen, mert rengeteg helyre kapcsoljak oket, szoval csak forditanak, aztan viszonthallas. Erdekes elmeny volt, es vegul a jegyet is sikerult attetetni.

Penteken persze pont csucs dugo volt, amikor mentunk, de sikerult odaerni idoben. Akitol atvettuk a jegyeket is siket volt termeszetesen, szoval Jani mar ott aggodott, hogy fogjuk ezt megoldani...:D Persze siman ment. Rengetegen voltak, foleg szulok, baratok, ismerosok, mindenki ismert majdnem mindenkit. Csak nehany ASL tanulo volt.

Az elso ket sor egyik reszen ult hat jelnyelvi tolmacs, ok probalgattak a mikrofonjaikat es egyeztettek jelnyelven a fent ulo hangmernokkel, aki valoszinuleg az egyetlen nem siket dolgozo a suliban.:> A gyerekek nagyon ugyesek voltak, de igencsak orultem neha a tolmacsoknak, mert annyira gyorsan jelelt nemelyik kis szinesz. Erdekes volt figyelni a tolmacsok munkajat is, egyikuk peldaul vegig monotonon olvasta a szovegkonyvet es csak ritkan nezett fel, hogy mi folyik a szinpadon, es sokszor hamarabb hangzott el a szoveg, amit meg nem is jelelt a kis szinesz. Volt olyan tolmacs is, aki viszont fejbol tudta az egeszet, es nagyon pontosan kovette a szereplot, es total beleelte magat. Mindegyik foszereplonek volt egy sajat 'hangja', tolmacsa, de volt egy tolmacs aki a kisebb szereploket forditotta, o sokszor megfeletkezett magarol, es egyaltalan nem forditott hangra.

Az eloadas alatt nagyon fegyelmezettek voltak vegig a kis siket diakok, latszott, hogy rengeteget probaltak, es tenyleg komolyan vettek. Egyszer volt a vege fele, hogy az egyik szereplo eldobta a botjat, gondolom ugyanugy ahogy mindig az eddigi eloadasok soran, de aznap kettetorott. Az osszes gyerekre olyan rohogogorcs jott, hogy alig birtak abbahagyni, pedig epp egy komoly/dramai jelenet volt. Aztan latszolag elfojtottak a nevetesuket, de hangosan kacagtak a takarasban, amit rajtunk kivul korulbelul meg 10en hallhattak a nezok kozul, mert mindenki mas siket volt. :)

A rendezo szerintem egy geniusz, rengeteg specialis effekttel dolgozott, tudja, hogy a siketek nagyon vizualisak, es igyekezett mindent bevetni, hogy elkapraztassa oket. Volt egy nagy kivetito, amin sokszor voltak kisebb jelenetek, ahol vagy a szereplok almait/emlekeit jelenitettek meg, vagy az egyes helyszinekrol voltak szines, szagos felvetelek.

Szoval klassz elmeny volt, legkozelebb aprilis 27-en megyek oda, akkor egy Comedy Show lesz, egy ikerpar adja elo, egyikuk siket masikuk hallo es a sajat eletukbol adnak elo majd jeleneteket, meselnek sztorikat.

Titokban felvettem, ahogy a rendezo jelel az elejen nehany szot. Az eloadasrol is probaltam, hogy megmutathassam nektek, de annyira belelogott az elottem ulo feje, hogy elvezhetetlen. De a rendezot itt megnezhetitek. Jaaa es egy het mulva ilyenkor mar lassan indulnk haza 10 napra latogatoba, juheee! :>

Szólj hozzá!

Címkék: kalifornia siket tolmács jelnyelv asl amerikai jelnyelv jelnyelvi tolmács siket kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://hallatlanulangyali.blog.hu/api/trackback/id/tr654346238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása