HTML

Magamról

Egy lelkes magyar jelnyelvi tolmács Kaliforniában...:>

 

Kommentek

Videoim

Hasznos linkek

Hogyan kezdjem el jelnyelvre tanítani a babámat

2014.03.30. 20:36 :: aslancsi

Krokodik könnyek, pirosodó fej, csak sír, csak sír a kisbabám. Pedig most etetettem meg, a pelusa is tiszta, nemrég ébredt fel, nem lehet már megint álmos. Biztos a foga jön, vagy talán melege van, ahh tuti fázik...Szerintem minden anyukának ismerős ez tippelgetős játék, ami néha nagyon kimerítő tud lenni, főleg a rengeteg át nem aludt éjszaka után.

A babák már pár hónaJaninatej.jpgpos korukban is sokkal okosabbak mint azt mi gondoljuk, rengeteg mondanivalójuk van, csak még nem tartanak a beszédfejlődesük azon szakaszában, hogy képesek lennének ezt szavakba önteni. Viszont a szem/kéz koordinációjuk már olyan szinten van, ami alkalmassá teszi őket különböző jelnyelvi elemek kivitelezésére. Körülbelül 6 hónapos korukra már olyan fejlett a memóriájuk, hogy össze tudják kapcsolni a jelet az adott tárggyal/cselekvéssel. Már 5 hónapos korban elkezdhetjük az első jeleket bevezetni. (Lehet használni az amerikai jelnyelv jeleit, vagy a magyar jelnyelv jeleit és remekül működhetnek a leegyszerűsített úgynevezett "baba jelek" is. Az én véleményem, ha meg van a lehetőségünk, akkor miért ne tanítsunk gyermekünknek egy gyönyörű nyelvet, amit a kesöbbiekben is használhat, fejlesztheti tovább jelkincsét, míg a "baba jelekkel' nem biztos, hogy képes lenne egy párbeszédre a siket szomszédjával.) Az első 8 hónapban azt ajánlom, hogy csak maximum 5 jelet használjunk, és ezeket mélyitsük el.

 

Első jel: TEJ (amerika - magyar)

Minden alkalommal közvetlenül szoptatás (vagy cumisüvegeztetés) előtt jeleljük a TEJ jelet (mondjuk is közben) és aztán rögtön adjuk is oda neki. Pér hétig úgy tünhet, hogy tudomást sem vesz róla, hogy mi ott "kalimpálunk", aztán pár hétig csak meredten bámulja a kezünket, de 1-2 hónap után könnybelábadt szemmel fogjuk tudomásul venni -amikor éppen nem is számitunk rá-, hogy a mi kisbabánk bizony valami hasonlót csinál a kezével, mint amit mi mutattunk neki hónapokon át etetés előtt. Ekkor rögtön etessük meg, hozzuk a tudtára, hogy bizony megértettük őt. Olyan leírhatatlan boldogság és harmónia lesz úrra rajtatok, alig várod majd, hogy tanítsd neki a többi jelet is.

Második jel: MÉG (amerikai - magyar)

Itt a magyar jelnél értelemszerűen a kér jelét egyelőre nem tanítjuk. Szoptatásnál ha befejeztük az egyik oldalt mielőtt áttennénk a másik oldalra jeleljük neki a MÉG jelét (mondjuk is közben, hogy "kérsz még") és közvetlenül utána azonnal adjunk is neki még. Cumisüvegnél ha elfogyott vagy csak éppen a felénél megböfiztetjük, akkor mielőtt visszaadnánk neki, jeleljük és mondjuk közvetlenül előtte. A hozzátáplálás elkezdése után ez az a jel, amit a leggyorsabban megtanulnak a babák. Csak egy kanállal adjunk neki, majd kérdezzük meg, hogy kér e még, jeleljük közben a jelet és rögtön adjuk a következő falatot. Kicsit késöbb várhatunk is picit a két falat között, hátha jeleli, de természetesen nem eröltetjük/éheztetjük a gyereket, hamarabb vissza fog jelelni, mint gondolnánk.

Harmadik jel: BEFEJEZTÜK/KÉSZ (amerikai - magyar)

Ezt a jelet bevezethetjük a pelenkacsere végén, mivel amikor már át tudnak fordulni a babák, izegnek-mozognak és alig várják, hogy befejeződjön ez a "tortúra" és mehessenek vissza a felfedező útjukra, várni fogják ezt a jelet. Én egy pár másodperccel hamarabb szoktam jelelni, mint mielőtt igazából befejeztem volna, így ez elvonja a figyelmét, elgondolkozik rajta és azalatt én ténylegesen be is tudom fejezni, ő pedig mozdulatlan. Használjuk ezt a jelet az etetés végén (itt tényleg vegyük el az ételt a jel bemutatása után), a fürdetés, játékidő végén is.

Negyedik jel: APA (amerikai - magyar)

Délután 5 óra körül már számoljuk vissza a perceket és alig várjuk, hogy forduljon az a kulcs a zárban és apa végre hazaérjen a munkából. Amikor mi már halljuk, hogy jön apa, akkor jeleljük (mondjuk is) neki és amint belép mutassunk is rá. Amikor apa dolgozni indul, akkor egy körübelül 6 hónapos baba már tud integetni neki, ha már erre képes, akkor az apa jelét is jelelni tudja a kis kezeivel.

Ötödik jel: ANYA (amerikai - magyar)

A babák általában elöbb mondják, hogy apa mint anya és ez nem azért van, mert őket jobban szeretik, hanem egyszerűen könnyebb kimondani. Ez a jellel is így van. (Mármint az amerikainal, ahol egyszerűbb a homlokunkhoz tenni a nyitott tenyerünket, mint az álunkhoz levinni.) Mielött felemeljük, miközben ringatjuk jeleljük neki, hogy anya itt van vele.

Janinaalma.JPGHa most valaki ezt olvassa és azon töpreng, hogy bárcsak elkezdte volna a babájával, aki már elmúlt egy éves, de még nem beszél, nekik a jó hírem: Sosem túl késő elkezdeni! Sőt, a dackorszakban remek segítség, és bizonyítottan csökkenti a hisztik számát. (Tudja majd közölni ha álmos, ha banán helyett sajtot kér, ha csak a plüss nyusziját szeretné ölelgetni vagy éppen a játszótérre vágyik.) Valamint hamarabb lehet velük sikerelményünk, mivel szinte pár nap alatt meg tudják tanulni és visszajelelnek nekünk.

 

 

 

A következő posztban írok arról, hogyan kezdjük el a jelnyelv tanítását nagyobb babákkal. Addig is jó böngészést a két linken, írjatok kommentet, ha van valami kérdésetek és szívesen válaszolok.

 

1 komment

Címkék: jelnyelv hallatlan amerikai jelnyelv baba jelnyelv babajel

Babajelnyelv

2014.03.27. 08:09 :: aslancsi

A babák kúsznak mielőtt járni tudnának és jelelnek mielőtt képesek lennének beszélni.

Pár hete hallottam először a fenti mondatot és nagyon megragadt bennem, annyira igaz. Olyan hihetetlen, hogy még mindig vannak szülők, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel és nem kommunikálnak a gyermekükkel ily módon mielött beszélni tudna. Itt Amerikában az 1980as években Linda Arcedolo és Susan Goodwyn kidolgozott egy baba jelnyelvet, amit könnyen tudnak használni az 1 évnel fiatalabb gyermekek. Remekül működött és működik most is, de pár év elteltével Joseph Garcia tartott egy előadást, hogy miért ne tanítsuk gyermekünknek az ország hivatalos jelnyelvét. Nem sokkal bonyolultabbak a jelek és kesöbb is kamatoztatni tudja majd ezt a tudást és képes lesz kommunikálni siket emberekkel amerikai jelnyelven. (Ami amúgy a 4. legtöbbet használt nyelv Amerikában.) Nem terveztem, hogy komoly történeti áttekintést posztolok ide a blogomba, akit érdekel a téma a Google segítségével rengeteg információt talál, én inkább a személyes élmenyeinkről írok. Most olvastam vissza, hogy már tervezgettem foglalkozni a babajelnyelvvel 2012-ben is. Najó még egy érdekesség: Arcedolo és Goodwyn végeztek egy kíserletet 103 babával, akiknek hallók voltak a szüleik. Két csoportra osztották őket: egyik csoport, akikkel jeleltek; másik, akikkel nem. Végigkísértek az egész gyermekkorukat és tesztelték őket. A kutatás eredménye elképesztő lett: Azok a gyermekek, akik használták a jelnyelvet hamarabb kezdtek el beszélni, átlag 12 ponttal magasabb eredményt értek el az intelligencia teszten, választékosabb volt a szókincsük és nagyobb önbizalommal is rendelkeztek.

Janina most 17 honapos es mar rengeteg jelet tud, a heten kezde el hasznalni a "koszonom", "kerem", "szeretlek" jeleket. 8 honapos koraban kezdett jelelgetni es foleg a "tej/cici", "meg" volt a kedvenc es egyetlen. Fontos, hogy amikor tanitom a jelet akkor mondom is melle a szot. (Szoval semmikeppen nem hatraltatja a jeleles a beszedfejlodeset, mint azt sokan gondoljak.) Ami meg tuti modszer a gyors es eredmenyes tanitashoz, hogy egy-egy jel melle hangeffektet is adok, igy egy pillanat alatt megjegyzi. Az allatoknal egyertelmu a "miau, vauvau, roffroff", de en peldaul az esohoz vagy hideghez is adok "hangalafesteseket". Janina szinte soha nem hisztizik/sir, mindig a tudtunkra tudja adni, hogy mit szeretne es annyira boldog, amikor latja, hogy megertjuk. Mi tovabbra is csak magyarul beszelunk hozza, de az amerikai jelnyelvet hasznaljuk, amikor jelelunk. Mindenki mas angolul beszel vele es a jelek segitsegevel remekul ossze tudja kapcsolni a magyar szavakat az angol szavakkal. "Sajnos" egyre tobb angol szot hasznal, hiaba mondjuk a magyar megfelelojet, de majd mindent meg fogok tenni, hogy szepen beszeljen magyarul is. 

Az almom, hogy itt Kaliforniaban is jelnyelvi tolmacs legyek eleg elerhetetlennek tunik, bar most aprilis 7-en kezdodik majd az utolso felev a fosikolan, ahol az ASL-t tanulom, de a beszelt angolom szerintem sosem lesz olyan szinten, hogy teljes magabiztossaggal el tudjak vallalni egy komoly tolmacsolasi feladatot. Viszont egy kisebb alom karnyujtasnyira van, par hete jarok egy kepzesre es hamarosan babajelnyelv oktato lesz belolem. Itt a kornyezo kis varosokban telthazas babajelnyelv tanfolyamok vannak a korhazakban szuloknek, es jelnyelvi jatszocsoportok gyerekeknek muvelodesi hazakban, konyvtarakban. Szoval igeny van ra boven szerencsere.

Rengeteg videom van Janinarol ahogy jelel, de eddig csak egyet szerkesztettem meg es toltottem fel YouTube-ra.

 

Par nappal a feltoltes utan kaptam egy emailt, hogy a babysignlanguage.com weboldal szeretne felhasznalni a videomat az oldalukon es fizet szaz dollart. Azota leveleztunk es irtak, hogy keszitsek majd meg videokat, hogy latszodjon a fejlodes menete. Fogok! :>

 

aslabc.JPG

A kovetkezo tervem Janinaval az ABC tanulasa es jelelese, ami a kesobbiekben bizonyitottan segit majd a betuzesnel neki. A keze valoszilueg hamarabb fogja tudni, hogyan kell lebetuzni az adott szot. Keszitek majd errol is videokat es szivesen toltok fel "Hogyan tanitsam a babamnak a jelnyelvet" vagy vmi hasonlot, ha van ra igeny. Amugy otthon mennyire elterjed ez? Nem tul sok infot talaltam online. Irjatok, ha van valami tapasztalatotok es esetleg voltatok tanfolyamon.

Bonusz video:

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: siket jelnyelv asl amerikai jelnyelv jelnyelvi tolmács baba jelnyelv babajelnyelv

Terhesség, szülés, gyereknevelés Kaliforniában 1.

2012.12.06. 18:42 :: aslancsi

Tobben kertetek, hogy irjak beszamolot az itteni terhesgondozasrol, szulesrol es az elmenyeimrol, valamint, hogy mennyiben mas itt minden mint otthon. Gondoltam megprobalok ekezetekkel irni, hogy elvezhetobb legyen az olvasasa szamotokra. Egeszen a cimig jutottam es rajottem, hogy ugy kb. ketszer annyi ideig tartana a gepeles es hat nem sok idom van ket etetes/pelenkacsere/jatek kozott. Az mar biztos, hogy tobb reszbol fog allni, keptelenseg lenne egy posztba suriteni mindent. Nananaaah, csak elkezdeni nehez...de most!

Januarban dontottuk el, hogy talan keszen allunk arra, hogy szulok legyunk. En ereztem, hogy dehogy allok keszen, csak meg regen volt egy ilyen vagyam, hogy 30 eves korom elott szeretnek gyereket, es rajottem, hogy novemberben 30 leszek, szoval vagy ebben a honapban teherbe esek, vagy mar 30-as anyuka leszek, ami persze nem gond egyaltalan, hiszen anyum engem is 30 evesen szult (noveremet 25 evesen) es nem szamit a kor egyaltalan. De megsem ez volt ami lenduletet adott, hanem pont januarban mentem a szokasos eves nogyogyaszati vizsgalatra. Es akkor most egy kis kitero a kaliforniai orvosi ellatasrol: Itt minden korhaz magan korhaz, attol fugg, hogy melyik korhazhoz tartozol, hogy milyen a biztositasod. Mi a Kaiser Permanente nevu korhazhoz tartozunk ami eleg jo hirunek szamit. Ossze se lehet hasonlitani az otthoni nogyogyaszati vizsgalattal az ittenit. Otthon a MAV korhazba jartam aztan kesobb parszor a Csengery utcai rendelobe, de olyan kiszolgaltatottnak es kellemetlennek ereztem azt a szokasos eves vizsgalatot, es mindig igyekeztem huzni, hogy minel kesobb kelljen mennem. Itt nincs hosszas varakozas, rovid se. Amikorra szol az idopontod be is hivnak, aztan bekiser a nover egy kis szobaba, megmeri a sulyodat, vernyomasodat. (Ezt minden alkalommal elvegzik, barmilyen vizsgalatra mesz, barmelyik osztalyra. Van a Kaisernek egy online rendszere, ahova feltoltenek minden adatot a sajat oldaladra es ezeket barmikor vissza tudod keresni. Peldaul a vervetelek eredmenyeit is itt lehet megnezni mar par oraval a ver levetele utan.) Es miutan vegzett a nover kimegy es hagy idod, hogy felvedd az odakeszitett kis haloinget, elhelyezkedj az agyon es meg plusz egy kek kendot is odaterits a terdedre. Mire ezzel vegzel jon is a doki, es nem erzed azt, hogy mar a szoba masik feleben ott toporog valaki egy szal bugyiban. Szoval ezen a bizonyos januari vizsgalaton kerdezte a dokim, hogy nem tervezunk e gyereket, mondtam, hogy de de. Erre nagyon furan es hatarozottan nezett ram, hogy akkor mire varunk, hiszen makk egeszseges vagyok. Ez a "mire varunk?" csengett a fulemben sokaig. No persze nem olyan sokaig, mert masnap peteeresem volt, gondoltam adjuk meg az eselyt, ha meg szeretne foganni itt valaki. :) Teltek a napok es mindig ott motoszkalt a fejemben, hogy vajon van e bennem mar egy kis elet, de aztan ah, tuti nem igy mukodik ez, hogy elsore osszejon. En februar 14-ig (franya amerikanizacio elkapott minket is...:D) szerettem volna varni a tesztre pisilessel, de Jani nem birt varni es hamarabb vett egyet hazafele. Az volt rairva, hogy rapisiles utan par perc mulva lathatova valik az 1 vagy 2 csik. Gondoltam akkor siman kislattyogok a nappaliba es egyutt megnezzuk, de mire csak pislogtam egyet mar ott viritott mind a ket vastag csik. Azt hiszem itt ijedtem meg eloszor, hogy mit is muveltunk. :)

Irtam az orvosomnak emailt, mert a Kaiser oldalan -amirol mar elobb meseltem- van egy belso levelezesi rendszer, ahol a dokid koteles 24 oran belul valaszolni, tud receptet is felirni es ki is kuldik ingyen postan. Szoval szerintem o sem hitte el, hogy par hete szolt ram, hogy mire varunk es tenyleg nem vesztegettuk az idonkent. Mivel problemamentes, csodas 9 honapunk volt, csak ezek voltak a kotelezo vizsgalatok:

8 hetes vizsgalat: Ultrahanggal megneztuk, hogy tenyleg ott van a kis bebi, aki 20.7mm. :) Kaptunk egy kepet es rengeteg tanacsot, hogy mit szabad, mit nem szabad, mire kell figyelni.baby.JPG14 hetes vizsgalat: Itt csak a szivhangot hallgattuk meg, nem volt ultrahang. Van a Kaisernek egy sajat kis kiadvanya, amolyan terhesseg hetrol-hetre magazin, minden alkalommal megkaptuk az aktualis rank vonatkozo szamat. Kaptunk egy listat is a korhazban levo oktatasokrol, a tobbsege ingyenes volt es nehany fizetos. Mi az osszesre elmentunk, (szulesre felkeszito, ujszulott gondozas, szoptatas, tippek/technikak termeszetes uton valo szuleshez, stb.) A szulesre felkesziton ott ultunk egyutt 6-8 masik parral, gyakoroltunk kulonbozo legzestechnikakat, Jani megtanulta hol es hogyan kell masszazsolni vajudas kozben. Az ujszulott gondozasos oktatason minden parnak volt egy eletnagysagu jatek babaja, azon kellett kiprobalni mindent. Az osszes olyan szorakoztato es hasznos volt, az egyiket egy nagyon jo arc fekete no tartotta, aki kozben enekelt (Ah push it, Salt-N-Pepa ;>) ha epp ahhoz volt kedve, es egy pillanat alatt elrepult az egesz nap.

19 hetes vizsgalat: Itt nem az orvosomhoz kellett mennunk, hanem ez volt a genetikai vizsgalat, ahol nem csak a nemet tudtuk meg (kislany! :>), hanem mindenfelet mericskelt es szamolgatott egy masik orvos. Itt mar teljesen kisbaba formaja volt, szopizta az ujjat es asitozott is. Mondta az orvos, hogy a combjai nagyon hosszuak, es picit a feje is nagyobb, mint amekkorat ok saccolnak egy 19 hetes bebinek, szoval par nappal elorebb hoztak a kiirt napomat. (okt.18.)  A vizsgalat utan a sajat orvosom kuldott egy emailt az eredmenyekkel es hogy minden rendben van, szepen fejlodik.baby20w.JPG

24 hetes vizsgalat: Itt is a szivhangjat hallgattuk meg, es megmerte a hasamat, valamint beutalt terheleses cukorszint meresre. A vervizsgalatra nem kellett ehgyomorra menni, hanem reggeli utan kellett meginnom 2dl narancsizu cukros szirupot. Majdnem kihanytam, de szoltak, hogy semmi baj, de akkor ujra kell innom egy masikat, szoval inkabb visszanyeltem. Delutan mar online neztem meg az eredmenyemet, ami normalis lett, szoval meg is unnepeltem egy vagy ket csokis fankkal. :D

A 30. het korul voltunk egy 3D-s ultrahangon, amit nem a korhazban csinaltak, hanem rengeteg vallalkozas van itt a kornyeken, kivalsztottunk egyet es elmentunk. Ajanlottak, hogy vegyunk plus macit, amibe beleteszik azt a kis keszuleket, ami rogzitette a babank szivhangjat...nem vettunk. Amugy a bebi aludt majdnem vegig es a laba a fejenel volt, igazi yoga-bebi. (Amugy vegig yogaztam, meg szules elott 3 nappal is, valoszinuleg ez segitett, hogy nem hiztam oriasira a rengeteg csokis fanktol.:D)

BABY GIRL_12.JPG

27 hetes-32 hetes-37 hetes-38 hetes: Ezeken a vizsgalatokon mindig csak a szivhangot hallgattuk meg, illetve a hasamat merte es tapogatta ki a doki, hogy megfordult e mar, mert sokaig faros volt a bebi. Aztan a 37 hetesen mar a feje volt lent, ezt megneztuk ultrahangon, es mar itt latszottak a kis kormei a kezen. A 32 hetesen kellett leadni az ugynevezett Birth Plan-t, amit par hettel ezelott kaptunk es toltottunk ki. Felteszem azt is hatha valakit erdekel, nem tudom otthon van e ilyen, de sztem jo otlet nagyon. Peldaul nekem benne volt, hogy nem akarok az agyban fekudni vegig a vajudas alatt ha nem muszaj, a kinyomast sem a hatamon fekve szeretnem csinalni, a koldokzsinort akkor vagja el Jani ha mar nem pulzal, egybol tegyek ram es legyen ott 2 oran at mielott megfurdetik,  ne ajanlgassak az epiduralt a noverek, ha szuksegem van ra, akkor majd szolok. (Ez ritka egy olyan orszagban, ahol szinte mindenki epiduralis erzestelenitessel szul, itt a Kaiserben a statisztikai adat 89%. A csaszar aranya itt viszonylag alacsony, de inkabb nem is irom, hogy mennyi ugyanez Los Angelesben, ahol ugyebar az osszes celeb programozott csaszarral szul...)

birthplan.jpg(Huh ez eleg picinek latszik, de ha jobb eger gomb, view image-re kattintasz, akkor egesz jol olvashato.)

A 38 hetes vizsgalaton viccesen mondta a dokim, hogy kovetkezo heten vasarnap ugyeletes lesz, szoval ha nala akarok szulni, akkor beszeljem meg a bebivel, hogy bujjon ki. Mert itt a Kaisernel az a szokas, hogy annal szulsz aki epp ugyeletes, nem hivjak be az orvosodat. Utolag tapasztaltam, amit sokan mondtak is, hogy ugyis foleg a noverek vegzik a munka nagy reszet, nomeg te! az orvos meg csak akkor jon ha komplikacio van, vagy ha mar latszik a gyerek feje/haja, ami nalam tortent. :> Node ez mar egy kovetkezo bejegyzes lesz, hogy hogyan zajlott a szules, annyit azert elarulok, hogy a bebi hallotta, amit dr. Karrie Muprhy az orvosom mondott es igenis kipukkasztotta a magzatburkot itthon azon a bizonyos vasarnapon...folyt.kov. hamarosan!

2 komment

Címkék: amerika kalifornia terhesség szülés ultrahang

A jelelés olyan, mint a biciklizés?

2012.07.23. 20:01 :: aslancsi

Ha pár év kihagyás után először ülsz rá a biciklire, akkor az elején egy kicsit kacsázol, de nem lehet elfelejteni, hogyan kell tekerni. De ha pár évig nem jelelsz? El lehet felejteni? Nos én nagyjából két éve nem használtam a magyar jelnyelvet és bizony jó sokat felejtettem. Múlt héten itt volt Kaliforniában Ádám és Zsu, a megértésükkel nem volt gondom, de sokszor HSL helyett ASL jelek jutottak először eszembe. Szerencsére Ádám értette az amerikai jeleimet, de többször nagyon elszégyelltem magamat, hogy a legegyszerűbb magyar jelek sem jönnek a kezemre. 

ZsuAdam.JPG

Aztán pár óra elteltével visszazökkentem kicsit, de rájöttem, hogy annyival egyszerűbbek az amerikai jelek. Sokan biztosan azért is nézik le, titulálják primitivnek, mert valóban nagyon sok ASL jel annyira logikus. Sokszor a szó kezdőbetűjét megformázó kézformával kell jelelni, ami mindig egyből eszedbe jut. Például a Class-Group-Family ugyanott jeleled, ugyanaz a mozdulat csak más kézforma. Ilyenek meg a színek egy része is, szóval valóban sokkal könnyebben megjegyezhetőek. De az angol hangzó nyelv nyelvtana is sokkal kevesbé bonyolult, mint a magyaré ugyebár. :)

Szóval megmutattam nekik pár helyet San Francisco-ban, de nagy túrázásokhoz már annyira nem vagyok jó partner a púppal a pocakomon.:)  A héten érkezik Virág és Pila Kaliforniába, már nagyon várom őket is, megint gyakorolhatom egy kicsit a magyar jelnyelvet velük is.

Nem tudom eldönteni, hogy olyan e mint a biciklizés, de tény, hogy hamar vissza lehet zökkenni a jelelésbe, vagy bármikor el lehet kezdeni tanulni. A napokban láttam, hogy már a Hallatlannál is az új keretrendszer szerint oktatnak jelnyelvet és pont indul egy tanfolyam augusztusban. Hajrá! :) Hamarosan jövök majd a baba jelnyelv körül végzett kis kutatás eredményeivel is.

1 komment

Címkék: kalifornia siket jelnyelv asl hallatlan amerikai jelnyelv jelnyelvi tanfolyam

Baby Sign Language

2012.07.09. 17:58 :: aslancsi

Veget ert ez a felev is a fosulin, nem is mertem remeleni, hogy megint A+-t kapok, de sikerult. :> Pedig a vege fele mar volt nehany rosszabb teszt eredmenyem is, mert a memoriam sokszor megtrefalt es mindent elfelejtettem szinte, foleg azokat a jeleket, amiknek a jelentese is egy uj angol szo volt, meg a lebetuzesuk is fejtorest okozott. (A unit teszteken latszik, hogy mennyire szepen csokkent a teljesitmenyem, ugh...:/)

sign final.png

"Pregnancy brain", aki mar volt terhes (aldott allapotban pardon ;>) tudja mirol beszelek, amikor elindulsz valamiert a masik szobaba es mire odaersz elfelejted, hogy miert is mentel...:D Szoval az elso kisbabankat varjuk, mar 6 honapos vagyok, es nagyon varazslatos az egesz.

IMG_1382.JPG

Mostantol valoszinuleg foleg a baba jelnyelvrol fogok irni, par hete voltunk egy eloadason, ahol igazabol egy tanfolyamot reklamoztak csak. Nagyon meno itt baba jelnyelvet tanulni ez a tanfolyam arabol is meglatszott ami 400$ lenne plussz tananyag, es kb. 3 alkalommal lenne mindossze ora. Persze mondanom sem kell, hogy biztos telthazas lesz minden honapban. En mielott elgondolkoztam volna egyaltalan a beiratkozason elmentem a sunnyvale-i konyvtarba (ahova amugy is minden heten jarok :>) es attanulmanyoztam az osszes temaban kiadott konyvet/dvd-t. Nos ra kellett jonnom, hogy itt az ASL es a Baby Sign Language 99%-ban megegyezik. Valamiert en ugy emlekszem, hogy otthon eleg sokban elter a jelnyelv es a baba jelnyelv, vagy nem? Valaki tud errol?

A fosulin egyebkent az utolso reszet a jelnyelvnek (ami utan lehet menni a tolmacskepzore) tavasszal inditjak csak, szoval arra remelem majd el tudok menni, es be tudom fejezni. A csoporttarsak mind nagyon jo fejek, nehanyukkal jo baratok is lettunk, szoval hianyozni fognak. Keszult a zarobulin par csoportkep is, amin mindenki rajta van, egyelore varom, hogy atkuldjek oket, de addig itt van a 2 legjobb fej a csoportbol, vagyis 3, vagyis 4. ;P

IMG_1380.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: siket jelnyelv asl amerikai jelnyelv jelnyelvi tolmács jelnyelvi tanfolyam siket kultúra baba jelnyelv baby sign language

süti beállítások módosítása